Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál és Verseny

Sidoo Zsombor

Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál és Verseny

Sidoo Zsombor nyolcéves korában kezdett el gitározni Gulyás László növendékeként. Négy évvel később tanulmányait a Zeneakadémia kivételes tehetségek képzőjében, Eötvös József osztályában folytatta. 2013 óta a grazi Zeneakadémia hallgatója, ahol Paolo Pegoraro tanítványa. Jelenleg a mesterképzés másodéves hallgatója. Gitártanulmányai mellett rendszeresen vesz részt Beat Furrer zeneszerzés óráin is.

Zsombort generációja egyik legígéretesebb és legsokoldalúbb tehetségének tartja a nemzetközi szakma. Tizenegy éves kora óta vesz részt nemzetközi versenyeken, ahol számos dobogós helyezést ért el.

2010-ben a Rusti Gitárverseny (Ausztria) első helyezését és különdíját, 2011-ben a Forum Gitarre Wien ifjúsági kategóriájának első díját kapta, azóta pedig több további verseny győztese. 2013-ban nyertese és különdíjasa az Anna Amalia gitárversenynek (Weimar, Németország). 2017-ben az Oberhauseni Nemzetközi Gitárverseny, 2018-ban az Enrico Mercatali díj (Olaszország) és az Ida Presti Emlékverseny (Horvátország) első helyezettje, illetve a pozsonyi Mertz verseny második helyezettje. 2019-ben a Zágrábi Gitárverseny győztese, az 54. Markneukircheni, a 44. Gargnanói, az 52. Michele Pittaluga és a 2. Klagenfurti Nemzetközi Gitárverseny harmadik díjazottja. 2016-ban elnyerte Graz városának ösztöndíját, amit az ott tanuló legkiemelkedőbb zenei tehetségeknek ítélnek évente oda.

Európa szerte számos rangos fesztiválon, helyszínen adott szólókoncertet, illetve lépett föl zenekarok élén szólistaként, pl. az Andrés Segovia Héten és a Musica a Quatro Stelle koncertsorozaton (Olaszország), a poznani gitárakadémián (Lengyelország), a postojnai (Szlovénia) és a párizsi (Franciaország) gitárfesztiválokon, az augsburgi Leopold Mozart emlékházban, a szegedi Fricsay-teremben, a klagenfurti Konzerthausban, a bécsi Ehrbar-Saalban vagy a grazi Impuls kortás zenei fesztiválon Peter Rundel vezetése alatt. Idén a Eurostrings Young Artists programjának résztvevőjeként számos európai fesztiválon ad koncertet, illetve tart mesterkurzusokat.

2019-es, debütáló szólólemezét 2018-ban vette fel Bach, Ponce és Henze műveivel.

Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál és Verseny