Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál és Verseny

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem

Az 1875-ben alapított Zeneakadémia az egyetlen a Liszt Ferenc nevét viselő intézmények közül, amelynek létrehozásában maga Liszt is tevékeny szerepet játszott. A több mint száznegyven éve működő egyetem a zeneművészeti és zenetudományi képzés magyarországi fellegvára. Az 1907-ben átadott Liszt Ferenc téri főépület és a szecessziós zenepalota páratlan akusztikájú Nagyterme legendás hangversenyhelyszín. Az intézmény 2013-as megújulása óta önálló professzionális koncertszervező tevékenységet folytat, s az elmúlt években egyetemként és koncertközpontként egyaránt világra szóló nemzetközi elismerések sorát érdemelte ki.

Az alapító személye a Zeneakadémia küldetését is meghatározza. Liszt Ferenc páratlan előadóművészi pályája, a zenetörténeti tradíciót progresszív szemlélettel ötvöző kompozíciói és messzire sugárzó, önzetlen személyisége olyan örökséget képez, amelyből a zeneakadémiai muzsikusképzés a mai napig táplálkozik, és amely mércéül szolgál a legmagasabb szakmai minőség számára. A Zeneakadémia zongoraprofesszorainak „felmenői” kivétel nélkül Lisztig vezethetők vissza, közvetve valamennyien Liszt növendékei. Az intézményben jelenleg tanító nagytekintélyű professzorok olyan legendás zenészek örökösei, mint Hubay Jenő, Popper Dávid, Weiner Leó vagy Dohnányi Ernő, a Zeneakadémia hallgatói pedig olyan világhíres diákok nyomdokait követhetik, mint Solti György, Doráti Antal, Végh Sándor, Vásáry Tamás, Pauk György, Schiff András, Ránki Dezső vagy Kocsis Zoltán. A hagyományok ápolása mellett a jövő zenéjének megteremtését is kiemelt feladatának tekinti az egyetem. Ebből a szempontból is van kire tekinteni: a 20. és 21. század nagy újítói közül Bartók, Kodály, Ligeti, Kurtág György és Eötvös Péter is ezer szállal kötődik a Zeneakadémiához. A Zeneakadémia szelleme nemzetközi. Az egykori diákok közül sokaknak kellett a történelmi kataklizmák miatt elhagyniuk Magyarországot, s lettek a nagyvilágban a zenei előadóművészet 20. századi történetének meghatározó szereplőivé. Az egyetem öregdiákjai és tiszteletbeli professzorai között tallózva nem kétséges, hogy a Zeneakadémia a zenei világörökség egyik jelentős forrása.

A Zeneakadémia hagyományosan a „magyar iskola” letéteményese – legyen szó a kamarazene jelentőségéről, a művésztanárokra oly jellemző szenvedélyes perfekcionizmusról, vagy éppen a zenepedagógiát alapjaiban meghatározó Kodály-módszer örökségéről. Az órák egyéni vagy kiscsoportos formákban szerveződnek, és szinte minden szakon mesterképzés is elérhető, többségében angol nyelven is. Az Előképző Tagozatra nyolcéves kortól jelentkezhetnek a különleges tehetségek, a doktori iskolában pedig a zenetudós-jelöltek PhD, a művészek pedig DLA fokozatot szerezhetnek. A Zeneakadémia képzéseire negyvennél több ország diákjai jelentkeznek, a külföldi hallgatók részaránya évről évre húsz százalék körül alakul. Az intézmény nemzetközi elismertségét jelzi, hogy az egyik legelismertebb globális oktatási felmérés 2016-os toplistája szerint a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem a 30. legjobb előadóművészeti egyetem a világon.

A tradíciók és a kicsiszolt, szenvedéllyel telített módszerek mellett központi elhelyezkedése miatt is méltán népszerű a Zeneakadémia. Az egyetem Európa egyik legnagyobb kulturális vonzerővel bíró fővárosában, annak is pezsgő központjában található. A Liszt Ferenc téri zenepalota 2013-ban befejeződött külső-belső megújulásával és a Ligeti Györgyről elnevezett új oktatási épület átadásával az egyetemet immár insfrastrukturális adottságai is a világ élvonalába sorolják. A műemlék főépület rekonstrukciója során a ház művészettörténeti értékeinek megőrzése és a terek építéskori pompájának helyreállítása mellett a 21. századi követelményeknek megfelelő oktatási és hangversenykörnyezet kialakítása volt a fő cél. A korszerű színpad-, stúdiótechnikai és szcenikai rendszerek mellett megfelelő méretű és számú hangszerraktárat, zenekari, énekkari és szólistaöltözőt alakítottak ki. A két belső udvar lefedésével, az alagsor és a tetőtér beépítésével bővültek a közönségforgalmi terek, új lifteket és akadálymentes közlekedőútvonalakat hoztak létre, emellett az épületben a légkondicionálás is megvalósult. A tantermek teljes körű hangszigetelést és multimédiás oktatástechnikai eszközöket kaptak, a megújult terekbe pedig jelentős számú új hangszer érkezett. A rekonstrukciós projekt a FIABCI Grand Prix d’Excellence ingatlanfejlesztési nívódíjpályázatán két rangos elismerést kapott, 2015-ben pedig Europa Nostra-díjat nyert.

A felújítás előtti időkben a Zeneakadémia néhány kivételtől eltekintve csak az oktatáshoz kötődő programokat bonyolította saját szervezésben. A koncertek zöméhez csupán a termet adta az intézmény, nem volt részese a műsor alakításának. 2013 óta ez a helyzet megváltozott: Zeneakadémia Koncertközpont néven az intézmény maga szervezi a hangversenyek nagy részét, de a termek természetesen nyitva állnak más rendezvények és szervezők előtt is. A saját koncertszervezés révén az egyetem művésztanárai és legtehetségesebb hallgatói rendszeres szereplőivé váltak a budapesti koncertéletnek, s a Zeneakadémia meghívását olyan hazai és külföldi sztárok fogadták el az elmúlt években, mint Steve Reich, Joshua Bell, Steven Isserlis, Pekka Kuusisto, Isabelle Faust, David Lang, Jordi Savall, Chick Corea, Gyenyisz Macujev, The King’s Consort, Charles Dutoit, Magdalena Kožená, Mischa Maisky, Pinchas Steinberg vagy Rachel Podger.

A Zeneakadémia világra szóló újjászületésének lenyomata a főépülettel párhuzamosan megújult arculat és kommunikáció. A logók, a kiadvány-portfólió és az új honlapcsalád a Zeneakadémia gazdag hagyományának szövetébe ágyazva, a patina és progresszió termékeny feszültségére épít, és a jellegzetes babérmotívumok, az ultramodern betűtípusok, illetve az elsősorban ciánkék és arany árnyalatokkal élő színvilág révén azonnal felismerhető vizuális kódrendszert alkot. A megújult arculat és kommunikáció 2013 óta a hazai és nemzetközi kreatív szakma számos csúcskategóriás elismerését nyerte el: két Red Dot Design Award, a Chicagói Filmfesztivál Silver Hugo-díja és a Communication Arts Magazin elismerései mellett a Design Management Díj, a Mediadesign, valamint a Kreatív Craft Award, a Hipnózis és az Arany Penge reklámversenyeken nyert összesen tizenhat oklevelet.

A megújult Zeneakadémiát Európa zenei életében való kiemelkedő szerepéért, tradícióinak ápolásáért, Liszt Ferenc szellemiségéhez méltó kreativitásáért és nyitottságáért, az egyetem és koncertközpont kettősségéből fakadó dinamizmusáért 2016-ban Európai Örökség díjjal tüntették ki. A Zeneakadémia Budapest emblematikus kulturális csúcsintézménye: alapítása egybeesik a Duna-menti metropolisz születésével, a város szívében helyezkedik el, s szellemi-művészi hatása egyetemes.

Hírlevél feliratkozás

[caldera_form id=”CF5f74d3884e530″]