Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál és Verseny

Pavel Steidl

Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál és Verseny

„És akkor jött egy gitárművész, aki tudta, hogyan lehet együtt kacagni a zenével, a viccet pedig megosztani a közönséggel. A szórakoztató személyiségben azonban egy komoly művész is lakozik, akinek a Jana Obrovska emlékére komponált műve tökéletesen alkalmas arra, hogy a skála másik végén húzódó érzelmeket is kiváltsa a hallgatóságból. Ennél jobban nem érdemeltek még ki álló vastapsot. Pavel Steidl a közönség szívét és gondolatait egyaránt megnyerte magának.”
(Forrás: Classical guitar magazin)

Pavel Steidl Rakovníkban született (Cseh Köztársaság). Mióta első helyet ért el 1982-ben a Radio France párizsi nemzetközi gitárversenyén, egyike generációja legünnepeltebb szólistáinak. A zsűritagok sorában akkor olyan művészek foglaltak helyet, mint Alexander Tansman, Antonio Lauro, valamint Maria Luisa Anido. Sikerült kialakítania saját stílusát, amely egyszerre támaszkodik a XIX. századi gitárirodalom korabeli hangszerekkel előadott interpretációjára, de a világzene elemeire is.

Gyakran muzsikál különféle kamarazenei formációkban, ahol olyan művészekkel lép egy színpadra, mint például Carlo Domeniconi, Edin Karamazov, a European Guitar Quartet tagjaként pedig Zoran Dukic, Thomas Fellow és Reentko Dirks jelentik állandó partnereit.

Pavel Steidl zeneszerzőként is tevékenykedik; koncertjein gyakran saját művei is felcsendülnek. A világ több mint 50 országában hallhatta már a közönség, köztük Kanadában, az Egyesült Államokban, Kínában, Indiában, Japánban, valamint Európa, továbbá Dél- és Közép-Amerika országaiban.
Az olasz Guitart magazin felhívását követően az olvasók őt választották 2004-ben az év gitárművészének.

Pavel Steidl klasszikus gitárt oktat a prágai és a hágai zeneakadémián. Számos hangszere közül érdemes kiemelni a Francisco Simplicio (1926) nevével fémjelzett gitárt, a B. Kresse által készített J. G. Stauffer-másolatot, valamint egy körülbelül 1830-as készítésű Nikolaus G. Ries mesterhangszert.

Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál és Verseny