Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál
Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál

Karol Samuelčík

Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál

„Zenei interpretációja tele van mély gondolatisággal, szinte tapintható, hogy mennyire érti a zenét … máris világszínvonalú gitárművész.”

Jozef Zsapka

„Az egyes korszakok interpretációjának érzékenysége, valamint az, ahogy a zenei színeket használja, rávilágít arra, milyen érett előadóval van dolgunk… Zeneértése és mély muzikalitása egyértelműen érezhető az előadott művek tolmácsolásában. Csak ismételni tudom: kiváló zenész a gitárművészek között.”

Eötvös József

 Karol 1991-ben született a szlovákiai Banská Bystricában, és itt kezdte meg zenei tanulmányait Zuzana Meleková irányítása mellett. 2007 és 2011 között Žilina város konzervatóriumában képezte magát tovább Ján Labant osztályában. Ezt 2011-2016-ban a pozsonyi zeneakadémia követte, ahol Jozef Zsapka irányította további fejlődését. Diplomáját a legmagasabb kitüntetéssel, a rektori díjjal együtt vehette át. Zenei fejlődésében a csereprogramok is komoly szerepet játszottak, melyek során a Conservatorio Superior de Música (Vigo, Spanyolország) és az Escola Superior de Música de Catalunya (Barcelona, Spanyolország) is beléptek tanulmányainak helyszínei közé. Posztgraduális képzését 2019-ben fejezte be a pozsonyi zeneakadémián, ahol ugyancsak a világhírű Jozef Zsapka osztályába járt. Jelenleg már maga is a pozsonyi zeneakadémia oktatója.

Karol Szlovákián kívül számos egyéb országban, így többek között Spanyolországban, Ausztriában, Nagy-Britanniában, a Cseh Köztársaságban, Olaszországban, Szerbiában, Magyarországon, Görögországban, Kínában és Hongkongban is koncertezett már. 2019-ben került sor élete első dél-amerikai turnéjára, ahol a régió valamennyi jelentős nagyvárosában színpadra lépett. Szólistaként rendszeresen dolgozik hazai és nemzetközi zenekarokkal, valamint a fesztiválon is fellépő Mucha Quartettel.

Számos első díja közül kiemelkedik a J.K. Mertza Nemzetközi Gitárverseny (2012) és a Thaiföldi Nemzetközi Gitárverseny (2016), valamint fontos, hogy 2012-13-ban elnyerte a Yamaha Music Foundation of Europe ösztöndíját is. 2016-17-ben Szlovákiában őt választották a legkiemelkedőbb diáknak kultúra és művészet kategóriában.

2013 óta tagja a pozsonyi J. K. Mertz fesztivál szervezőbizottságának. Karol egy Masaki Sakurai gitáron, valamint egy, a szlovák Martin Okenica által készített hangszeren játszik.

Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál