Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál és Verseny

Mucha Quartet

Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál és Verseny

Juraj Tomka – első hegedű
Jozef Ostrolucký – második hegedű
Veronika Kubešová – brácsa
Pavol Mucha – cselló

A Mucha Quartet 2003-ban alakult a pozsonyi konzervatóriumban, napjainkban pedig már Szlovákia egyik jelentős kamarazenei együttesének mondhatja magát. A kvartett első tanára Stanislav Mucha, a csellista, Pavol Mucha édesapja, valamint a Moyzes Quartet első hegedűse volt – korábban ez az együttes viselte a Mucha Quartet nevet még Stanislav diákévei alatt. Az együttes tagjai valamennyien neves akadémiákon tanultak olyan művészek irányítása mellett, mint például Ján Slávik vagy Günter Pichler.

2010-ben Prágában a Bohuslav Martinůról elnevezett nemzetközi versenyen második helyezést értek el, a Gianni Bergamo Classic Music Award megmérettetésén 2012-ben a harmadik helyen végeztek, a következő évben pedig elnyerték a Josef Windisch-díjat. A nemzetközi Premio Paolo Borciani versenyen 2014-ben az ezüstérem mellett a közönségdíj is az övék lett. Ugyanebben az évben az Antonín Dvořák Nemzetközi Kamarazenei Versenyen, továbbá a 2015-ös Nemzetközi Leoš Janáček Versenyen egyaránt nekik ítélték az első helyezést.

A Mucha Quartet koncertek és zenei fesztiválok rendszeres szereplője Szlovákiában és külföldön egyaránt. II. Erzsébet brit uralkodó 2008-as szlovákiai látogatása alkalmával ők is a fellépők között szerepeltek. 2016-ban jelentős turnén vettek részt Dél-Koreában és Kínában. 2013 augusztusában nekik ítélték a szlovák zene fellendítéséért alapított díjat a területen nyújtott értékes munkájukért.

Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál és Verseny