Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál és Verseny

HEDVIKA & DOMINIKA ŠVENDOVÁ

Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál és Verseny

HEDVIKA ŠVENDOVÁ

Négyévesen kezdett el gitározni édesanyjával, Hana Švendovával, később zongorázni, fuvolázni és hegedűlni is tanult.

Később a choceňi Alapfokú Művészeti Iskolában folytatta tanulmányait Petra Poláčková segítségével, valamint Ústí nad Orlicíben Jiří Tomášekkel.

2011 és 2017 között a pardubicei konzervatórium diákja volt Petr Saidl irányítása mellett.

Hedvika kora gyermekkorától résztvevője mesterkurzusoknak is, ahol olyan ünnepelt gitárművészektől tanulhatott, mint David Russel, Aniello Desiderio, Alvaro Pierri és sokan mások.

Alapdiplomáját az École Supérieure Musique et Danse Hauts de France (Lille) hallgatójaként szerezte meg Judicäel Perroy osztályában, de ez idő alatt is rendszeresen látogatta Carlo Marchione és Florian Larous mesterkurzusait.

Gitárversenyeken elnyert számos díja mellett a pardubicei régió Ifjú tehetség díjának is birtokosa, továbbá elnyerte a Cseh Televízió Arany dió díját, valamint a Cseh Köztársaság „Év ifjú gitárosa” kitüntetését.

Jelentős gitárfesztiválokon koncertezett már, amelyek közül külön említést érdemelnek Mikulov, Křivoklát (CZ), Forum Gitarre Wien, Rust (Ausztria), Lanckorona, Tychy, Žory (Lengyelország), Csengdu (Kína), Ligita (Liechtenstein), Pozsony (Szlovákia), Balatonfüred (Magyarország), Los Angeles (Amerikai Egyesült Állmok), St. Moritz (Svájc) és Tokió (Japán) gitárfesztiváljai.

2011 óta számos jelentős zenekarral játszott együtt szólistaként. Egy egyedi nyolchúros Petr Matoušek-hangszeren, valamint egy Roland Pauwels flamenco gitáron játszik.

Hedvika a gitár mellett fuvolán is játszik; 2015 és 2017 között rendszeresen lépett fel a pardubicei Cseh Kamara Filharmonikusokkal. 2011 óta rengeteg díjat nyert el, köztük fuvolaversenyek fődíjait is a Cseh Köztársaságban és külföldön egyaránt. A D’Addario, a Strandberg Guitars, a DPA Microphones és az AER Amplifiers művésze.

Díjai a közelmúltból
2014 – 3. helyezés, Budapesti Nemzetközi Gitárverseny (Magyarország)
2015 – 1. helyezés, Nemzetközi Gitárfesztivál (Rust, Ausztria)
2015 – 1. helyezés, Forum Gitarre Wien (Ausztria)
2016 –2. helyezés, Altamira Verseny Iserlohn (Németország)
2016 –3. helyezés, Gianni Bergamo Classic Music Award (Lugano, Svájc)
2016 – 1. helyezés, iatal Tehetségek Versenyel (Uppsala, Svédország)
2016 – 3. helyezés, Silesian Guitar Autumn (Tychy, Lengyelország)
2017 – 1. helyezés, L. Luthier Gitárverseny (Pozsony, Szlovákia)
2017 – 1. helyezés, I. Nemzetközi SICG Gitárverseny (Stuttgart, Németország)
2017 – 3. helyezés, Nemzetközi Gitárverseny (Heinsberg, Németország)
2018 – 1. helyezés, Lee Ritenour´s SIX STRING THEORY Competition

DOMINIKA ŠVENDOVÁ

Négyéves kora óta játszik gitáron. A zene szeretetét édesanyjának köszönheti. Tanulmányait a choceňi Alapfokú Művészeti Iskolában folytatta Petra Poláčková segítségével, valamint Ústí nad Orlicíben Dr. Jiří Tomášek irányítása mellett. 2014-ben a pardubicei konzervatóriumban tanult Petr Saidl osztályában, ahol a gitár mellett fuvolistaként is képezte magát. 2018-ban az École Superiéure Musique et Danse Hauts de France (Lille) hallgatója lett Judicaela Perroy tanítványaként.

Természetesen a mesterkurzusok sem maradhattak ki tanulmányai közül, ahol olyan szakemberekkel dolgozhatott együtt, mint például Gabriel Bianco (FR), Carlo Marchione (I), Florian Larousse (FR), Rémi Jousselme (FR) és Álvaro Pierri (UY).

Számos különleges díj birtokosa: neki ítélték a Fiatal Tehetségek díját Pardubicében, sőt, elnyerte „Az év fiatal gitárosa” címet is.  Rendszeres szereplője nemzetközi megmérettetéseknek; 2006 óta számos díjat kapott különféle nemzetközi versenyeken. Egyedül 2016-ban első díjat kapott a Žoryban (PL) megrendezett nemzetközi gitárfesztiválon, második díjat a pozsonyi Nemzetközi Ifjúsági Gitárversenyen és harmadik helyezést ért el Pardubicében. 2017-ben második lett Kutna Horában (CZ), Pardubicében (CZ) egy első és egy harmadik helyezést ért el, ugyancsak harmadik helyezést Antwerpenben (B), valamint az uppsalai (S) nemzetközi gitárversenyen is döntőbe került.

Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál és Verseny