A Montenegrin Gitárduó két kiváló montenegrói klasszikus gitárosból – Goran Krivokapićból és Danijel Cerovićból – áll. A duót gyakran hívják meg a világ olyan rangos nemzetközi színpadjaira, mint például az oroszországi Szentpétervári Filharmónia Koncertterem, a madridi Manuel de Falla Koncertterem és az amszterdami Concertgebouw. A Koblenzi Gitárfesztivál, a Festival Internacional de Musica y Danza de Granada rendezvénye, a KotorArt Fesztivál, az A Tempo Music Fesztivál, a Qinling Mountains Nemzetközi Gitárfesztivál, a Shenyang Nemzetközi Gitárfesztivál és a Daejeon Nemzetközi Gitárfesztivál rendszeresen szerződtetik a Montenegrin Gitárduót szólóestekre, előadások és mesterkurzusok tartására, valamint fontos versenyek zsűrizésére.

2016-ban Krivokapić és Cerović meghívást kapott az Amerikai Gitár Alapítvány kongresszusára. A duó rendszeresen ad elő két gitárra írt versenyműveket is, például J. Rodrigo Concierto Madrigal című művét. A Montenegrin Gitárduó széles repertoárral rendelkezik, amely régizenei átiratokat és eredeti, 19., 20. és 21. századi kompozíciókat tartalmaz, különös hangsúlyt fektetve a két gitárra írt kortárs zenére. Két fő céljuk a gitárrepertoár bővítése, valamint a gitár még erőteljesebb integrálása a kamarazenébe. Oktatói munkájukkal eljutottak a kanadai Torontói Egyetemre és a Montreali Konzervatóriumba, az amerikai Chapman és Metropolitan egyetemekre, a hollandiai Maastrich Konzervatóriumba és a kínai Tianjin Egyetemre. A C. Domeniconi, A. Piazzolla és D. Bogdanović darabjait tartalmazó debütáló CD-jüket 2013-ban adta ki a Montenegrói Zenei Központ.

2015-ben a Naxos kiadónál jelent meg J. S. Bach Angol szvitjeiből készített kétrészes felvételükből az első, amelyet a duó két gitárra írt át. Az Angol szvitek teljes sorozatának átírására és rögzítésére irányuló egyedülálló projekt befejezéseként 2018 júniusában jelent meg a második CD. A duó előadásait mindig lelkesen fogadja mind a közönség, mind a sajtó, és J. S. Bach Angol szvitjeinek saját, két gitárra írt feldolgozásainak történelmileg is megalapozott előadását a kritikusok külön dicsérettel illették.

A duó jelenleg következő, A. Piazzolla műveit tartalmazó CD-jére készül, amelyet Floridában vesznek fel a Naxos számára.

A gitárvirtuóz Goran Krivokapićot úgy emlegetik, mint aki „elképesztő virtuóz és interpretációs művészi érettséget mutat” (Akustik Gitarre) és „hatalmas tehetségét teljesen uralja, teljes értékű művész” (Classical Guitar Magazine).

19 nemzetközi verseny győzteseként a gitárra írt repertoár fejlesztésére összpontosít, elsősorban saját átiratok készítésével, valamint zeneszerzőkkel való együttműködéssel. Eddig már koncertezett Európa-szerte, Észak- és Dél-Amerikában, Ázsiában, Afrikában és Oroszországban egyaránt, és olyan jelentős fesztiválokon és koncerttermekben lépett fel, mint a Csajkovszkij-terem, a Lubkowitz-palota, a Concertgebouw és az Auditorio Conde Duque.

Goran Krivokapić szenvedélyesen tanít, és világszerte tart mesterkurzusokat és előadásokat egyetemeken és fesztiválokon. Korábban a Koblenzi Nemzetközi Gitárakadémián, a Lemmens Intézetben és a Prince Claus Konzervatóriumban tanított, jelenleg a Detmoldi Zeneművészeti Egyetem oktatója és a Kölni Zeneművészeti Egyetem gitárprofesszora.

Danijel Cerović nemzetközileg elismert montenegrói stúdióművész, turnézó zenész és pedagógus. Sokoldalú szóló- és kamarazenész, emellett gyakran tart mesterkurzusokat, előadásokat Bach-átiratokról, és gyakori zsűritag egyetemeken, fesztiválokon és versenyeken Európában, az Egyesült Államokban, Kanadában, Kínában és Dél-Koreában.

Gyakran kap meghívást nemzetközi koncertsorozatok, fesztiválokra és koncerttermi fellépésekre, köztük az Amerikai Gitár Alapítvány kongresszusára, a Concertgebouwba (Amszterdam), a Manuel de Falla Koncertterembe (Madrid), a Granada Festival Music y Danza színpadára, a Koblenz Nemzetközi Gitárfesztiválra, a Shenyang Gitárfesztiválra (Kína), a Daejon Gitárfesztiválra (Dél-Korea), valamint az A Tempo és Kotor művészeti fesztiválokra (Montenegró).

Danijel Cerović 2003 óta a Montenegrói Egyetem Cetinje-i Zeneakadémiáján gitárt és kamarazenét oktat, valamint a Szarajevói Zeneakadémia vendégprofesszora. Társalapítója és korábbi művészeti vezetője a Nemzetközi Nikšić Gitárfesztiválnak és Versenynek, valamint tagja a Montenegrói Zenei Központ és a Montenegrói Szimfonikus Zenekar művészeti tanácsának.

Idézetek

„…finom átiratok, ragyogóan játszva. A gyorsabb tételeket olyan ritmikus energiával és örömmel játsszák, ami magával ragadja a közönséget. A díszítések szikráznak, mint a petárdák, és néhány lassabb tétel egyszerűen elragadó…”.
Kenneth Keaton, American Record Guide

„A Montenegrin csapatának összhangja olyan tökéletes, hogy gyakran az az érzésünk, mintha csak egy előadó lenne.”
David Denton, David’s Review Corner

„Az előadás hibátlan és pontos… Ez a CD kötelező darab, és már alig várjuk a folytatást.”
Pacal Proust, Guitare Classique

„…az együttes pontossága, az artikuláció tisztasága, a ritmikai vitalitás és a buja díszítés”
William Yeoman, Gramophone Magazine

A fenti idézetek a duó Bach: Angol szvitek I-II. című, a Naxos kiadónál megjelent felvételről szóló kritikákból származnak.

Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál és Verseny